10 Nisan 2017 Pazartesi

Oxford'un 4 koleji: St Edmund Hall, All Souls College, Balliol College ve Keble College

Bu yazımızda Oxford Üniversitesi’nin dört önemli tarihi kolejini tanıtacağız. Kolejler Oxford’u Oxford yapan ve şehrin tarihi mekanlarını oluşturan ve günümüzde de faaliyette olan eğitim kurumlarıdır. Bu dört kolej de şehir merkezinde yer alıyor ve her ne kadar Harry Potter filmiyle tanınan Christ Church ve Magdelen Koleji kadar ön planda olmasa da küçük ve tarihi kolejler olarak gezilmeye değer mekanlar.
Tüm kolejlerde olduğu gibi buraları da ziyaret etmeden önce internet sitesinden misafir kabul saatlerini öğrenmenizde fayda var. Yine yemekhaneleri gezmek istiyorsanız öğle yemeği saatine denk gelmemekte fayda var, koleji gezseniz dahi öğle yemeği sırasında yemekhaneye misafir alınmıyor. Bu kolejlerin bir kısmı ücretsizken girişte birkaç pound karşılığı bilet satanlar da var.


St Edmund Hall, İngiltere’nin ilk başpiskoposlarından olan ve Oxford Üniversitesi’nin ilk dönemlerinde hocalık yapan St Edmund adına kurulan bir kolej. Oxford Üniversitesi’nin en eski koleji olduğunu iddia eden St Edmund Hall’un tarihi 1200’lü yıllara gidiyor. İsmindeki “Hall” da bu tarihselliğe işaret ediyor çünkü “kolej” isimlendirmesi daha geç yüzyıllarda kabul ediliyor. St Edmund Hall resmi bir kolej olsa da isminde “College” yerine “Hall” kelimesini korumayı sürdürüyor.
St Edmund Hall, Oxford’un merkezinde High Street üzerinden Queens Lane ara sokağında yer alıyor. High Street üzerindeki meşhur Queens Lane Coffee’nin yan sokağından bulabilirsiniz ve bu kafenin sahibinin de bir Türk işkadını olduğunu belirtmekte fayda var. Küçük bir kolej olduğu için kısa sürede gezebilirsiniz. Dersliklerin ve ofislerin olduğu avlunun arkasındaki bahçede Oxford’un en eski kiliselerinden birini bulacaksınız. Bugün bu kilise kitaplık olarak kullanılıyor. Bahçede ayrıca St Edmund’un heykelini de göreceksiniz.


All Souls College High Street üzerindeki kapısından misafirleri kabul ediyor. Bu kolejin hemen yanında meşhur Radcliffe Meydanı ve Üniversite Kilisesi de yer alıyor. Aslında All Souls Koleji Oxford’un meşhur simgesel fotoğraflarında yer alan bir kolej. Burada da avluyu ve kiliseyi gezebilirsiniz. Hava güzel olduğunda çok sayıda genci avluda oturup sohbet ederken görebilirsiniz.


Balliol Koleji ise Broad Street üzerinde. Radcliffe meydanının ardından Sheldonian Tiyatrosunun olduğu caddede yer alıyor. Yine Cornstreet’in sonundaki Debenhams’ın karşı caddesi denilebilir. Oxford’un en çok gezilen bölgesinde. Balliol Koleji de Oxford’un en eski kolejlerinden. Diğer kolejlerde olduğu gibi küçük, güzel bir avlunun ardından geniş bir bahçeye çıkacaksınız. Bahçenin diğer köşesinde kolejin tarihi yemekhanesini gezebilirsiniz. Burası Christ Church’ün yemekhanesine nazaran çok daha küçük ve mütevazı ama aynı usulde inşa edilmiş bir mekan. Duvarlarındaki resimler ilginizi çekebilir.
Keble College ise ismini 19. yüzyılda  dini bir akım başlatan John Kable’dan almaktadır. Keble Koleji Doğal Tarih Müzesinin hemen karşısında mimarisiyle dikkatleri çeken bir kolej. Diğer kolejlere göre daha farklı bir mimarisi var. Keble Kolejinin geniş bahçesi ve avlusunu gezdikten sonra yemekhanesini ziyaret edebilirsiniz. Keble kolejinin tarihi yemekhanesi geniş ve oldukça güzel.

Bu dört kolej de şehrin merkezinde olmasına karşın içine girdiğinizde şehir gürültüsünün bir anda kaybolduğunu, huzurlu bir sessizliği sadece kuş cıvıltılarının bozduğunu göreceksiniz. Şehir içinde yürürken bu kolejlere uğrayıp avlusundaki sıralara oturup dinlenebilir, kuş seslerini dinleyebilir ve tarihi binalardaki ayrıntılı tasvirleri ve heykelleri daha detaylı seyredebilirsiniz.