18 Mart 2017 Cumartesi

Oxford'un 2 önemli müzesi:Ashmolean ve Doğal Tarih Müzesi

Ashmolean Müzesi


Yalnızca Oxford’un değil, İngiltere’nin ve dünyanın önde gelen müzelerinden biri olan Ashmolean Müzesini görmeden Oxford’dan ayrılmak mümkün değildir.
1683’de kurulan Ashmolean Müzesi tarihteki ilk müzeler arasındadır ve Oxford Üniversitesi’ne aittir. Giriş ücretsizdir. Sanat ve arkeoloji ağırlıklı eserlerin olduğu müzede diğer ülkelerdeki müzelerden gelen eserler de belirli dönemlerde sergilenmektedir.
Ashmolean Müzesi şehrin merkezinde Cornstreet’in biraz ilerisinde, tren istasyonunun yakınlarında tarihi bir bina içindedir. İlk katından itibaren tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar tüm uygarlıklara ait eserleri takip ederek kısa sürede bir uygarlık tarihi dersi almak mümkündür. Bu eserler içinde özellikle Antik Mısır’dan gelen mumyalar ve Çin ve Japonya’dan gelen tarihi eserler dikkat çekmektedir.
Ashmolean Müzesi aile dostu bir müzedir, aslında bu özelliğe Oxford’daki neredeyse tüm müzeler sahiptir. Küçük çocukla ve bebekle gezmeye müsait olan yapıda ayrıca haftanın belirli gün ve saatlerinde çocuklara özel etkinlikler de yapılmaktadır. Bu nedenle ziyaret öncesinde websitesini ziyaret etmekte fayda var. Siz müzeyi gezerken çocuğunuz veya size eşlik eden küçükler de yaşıtlarıyla beraber eğlenceli bir deneyimi yaşayabilir.
Ashmolean Müzesini ziyaret edilmesi gereken bir yerdir ancak zamanınız kısıtlıysa veya ilginizi sınırlı bir konu çekiyorsa müzedeki işaretleri takip ederek ziyaret sürenizi verimli şekilde kullanabilirsiniz.


Oxford Doğal Tarih Müzesi


Oxford Üniversitesi’nin Doğal Tarih Müzesi Oxford’a geldiğinizde görmenizin şart olduğu yerlerden biri. Klasik müzelerden sıkılmış olsanız veya müzeler ilginizi çekmese dahi buradan hoşlanacaksınız.

Oxford University Museum of Natural History ücretsiz olmasının yanında aileler ve küçük çocuklar için de harika zaman geçirilebilecek bir yer. Çocuklara özel etkinlikler sürekli olarak düzenlendiği için gelmeden önce websitesini kontrol etmekte fayda var. Dahası özel bir etkinlik olmasa dahi çocukların keşfetmesi için harika bir alan sunuluyor.

Tarihi bir binada yer alan Oxford Doğal Tarih Müzesine girdiğinizde sizi dev dinozor iskeletleri karşılayacak. Kapının girişinde doldurulmuş siyah ayı ve bozayıyı müzenin içindeki hemen her türden doldurulmuş hayvanlar izlemektedir. Çakal, kaplan, maymun gibi vahşi doğanın tüm hayvanlarını görebilirsiniz. Ayrıca geniş bir böcek koleksiyonu da var. Müzede sergilenen hayvanların bir kısmına çocukların dokunmasına da müsade edilmektedir.  

Müzenin en değerli parçalarından biri ise Dodo. Dodo soyu tükenmiş büyük bir hayvan, soyunun tükenmesine neden olanlar ise insanlar. 17. yy.a kadar Mauritius’ta yaşayan Dodo kuşunun arkadaş canlısı olması ve kendini korumaması nedeniyle adaya gelen insanlar tarafından öldürülüp yendi. Dodonun orjinal, doldurulmuş halini Oxford’da görebilirsiniz.

Müzede ayrıca insan evrimi açısından oldukça değerli olan ürünler de sergilenmektedir. Örneğin tüm evrim kitaplarında yer alan ve insan evrimindeki kayıp bir halkayı aydınlatan Luci de burada.

Bu açıdan müze hem çocuklar için bir öğrenme, keşfetme alanı, hem ilgililer için evrim ve doğa üzerine bilgilerini tazeleme yeri hem de genel kamuoyu açısından keyifle gezilecek ilgi çekici bir yer.
Oxford Doğa Tarihi Müzesi şehrin merkezinde,Radcliffe meydanından kuzeye doğru gittiğinizde 5 dakikalık yürüme mesafesinde. Ayrıca müzenin içinden Pitt Rivers Müzesine geçip antropolojiye dair sergilenen ürünleri görebilir veya müzenin karşısındaki tarihi Kable Kolejini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder