18 Mart 2017 Cumartesi

İngiltere'de Boxing Day


İngiltere’de ve Anglosakson dünyada Noel gününün ertesi günü, yani 26 Aralık günü “boxing day” olarak bilinir ve kutlanır. Peki nedir Boxing Day?
Günün ismi İngilizce’de “kutu” anlamına gelen “box”dan gelmektedir. Tarihsel olarak İngiltere’de aristokratlar ve zengin aileler Noel akşamı eğlenirken doğal olarak hizmetçileri ve uşakları çalışıyor, onlara hizmet ediyorlardı. Bugün de eğlence mekanlarında aynı durum geçerli değil mi? Noel veya yılbaşı akşamları binlerce insan çalışıyor.
İşte Noel gününün ertesi günü evlerde, çiftliklerde çalışan emekçilere izin verilirmiş ve zenginler, aristokratlar hizmetçilerine ve yoksullara hediyeler verirlermiş. Hediyeler kutularda geldiği için de kimsenin çalışmadığı Noel ertesinde hediye kutuları açılırmış.
26 Aralık’ta çoğu insan izin kullanırken bazı firmalar da büyük indirimler düzenlerler. Bu indirimler “Kara Cuma” indirimlerine eşdeğer olabilmektedir.
Bu gelenek Birleşik Krallık kökenlidir ve sömürge imparatorluğu üzerinden birçok ülkeye de yayılmıştır. Kanada’da, Avustralya’da da kutlanır.
Boxing Day’in aslında bir dini kökeni yoktur, seküler bir gelenektir, ancak 26 Aralık aynı zamanda Aziz Stefan günü olarak da kutlandığı için dileyenler dini bir anlam da katabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder