18 Mart 2017 Cumartesi

İngiltere’de/Oxford’da Alışveriş


Oxford’a İngilizce dil eğitimi için veya okumak için geldiğinizde gündelik yaşamda ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacaksınız? Bu yazıda Oxford üzerinden hareket etsek de verdiğimiz bilgilerin tüm İngiltere’de geçerli olduğunu, belki yerellere özgü ufak farklılıklar olabileceğini hatırlatmak isteriz.

İngiltere’de/Oxford’da alışveriş için en çok uğrayacağınız yerler Sainsbury’s ve Tesco süpermarketleri. Türkiye’deki BİM, Şok, Carrefour gibi süpermarketlerin benzerleridir. Bu iki firmanın şehrin hemen her köşesinde ufak dükkanları olmakla beraber şehrin dışında oldukça büyük alışveriş merkezleri de var. 
Biz ürün çeşitliliği ve fiyat açısından Tesco’ya daha sempatiyle yaklaşıyoruz. Tesco’nun online mağazasında ve büyük mağazasında “Türk ürünleri” adı altında Türk Kahvesi, bulgur pilavı gibi çeşitli ürünler de bulabilirsiniz. Ancak firmalara özgü  özel ürünleri de tercih edebilirsiniz. Mesela biz Sainsbury’ste bulduğumuz Pakeeza yoğurtlarını daha çok beğendiğimiz için orada alıyoruz.
Et, tavuk, balık, süt gibi gıda ürünlerinin Türkiye’ye göre daha ucuz olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca online sipariş verdiğinizde belirlediğiniz gün ve saatte kapınıza kadar servis de yapılmaktadır.
İngiltere’de ülkemizde alışık olduğumuz ve Avrupa’nın genelinde rahatça bulabileceğiniz çeşitli markalara, bilhassa kozmetik ve şampuan-krem vb ürünlerde ulaşmakta zorlanabilirsiniz. İngiltere’nin kendi ulusal firmaları ön plandadır. Bu nedenle özel bir ürün almadan önce danışmanızda, araştırmanızda fayda olabilir veya özel bir firmanın ürününü sürekli kullanıyorsanız yanınızda getirebilirsiniz.
Kozmetik ürünlerde (krem, makyaj, şampuan vb) Superdrugs ve Boots mağazaları size bol çeşit sunmaktadır. Türkiye’de pahalı satılan birçok ürünü buralarda ucuza bulabilirsiniz. Kozmetik ürünlere ilginiz varsa bu iki mağazada uzun zaman geçireceksiniz. Superdrugs mağazalarının fiyatlarını daha uygun buluyoruz.
Cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik ürünler ülkemize göre yaklaşık 500-600 TL ucuz. Bir de özel indirim dönemlerine gelirseniz bu oran daha da artıyor. Ancak şarj aletlerinin fişlerinin İngiltere’de farklı olduğunu hatırlamakta fayda var. Uygun adaptör de alıp çalıştırabilirsiniz.
Giyim-kıyafette Oxford, Londra ve İngiltere oldukça çeşitli ve zengin ürünler sunmaktadır. Londra zaten moda başkenti. Primark’da çok uygun fiyatlara güzel elbiseler bulabilirsiniz. Next, Zara, Marks and Spencer gibi firmalar Türkiye ile hemen hemen aynı fiyatta, TL’nin pound karşılığı olarak hizmet veriyor. River Island, Fatface, Burberry gibi mağazaların fiyatları biraz daha yüksek. Ülkemizde Boyner tarzı bir firma olan Debenhams’ta ise çeşitli İngiliz firmalarının standlarını bulabilirsiniz. Bizim gözlemimiz deri ürünlerinde fiyat-kalite oranı açısından Türkiye’nin daha avantajlı olduğudur.
Oxford’da bulunmasa da İngiltere’nin hemen her yerinde “One Pound” mağazalarında her şeyi 1 Pound’a alabilirsiniz. Birçok ihtiyacınızı gayet uyguna bu mağazalardan alabilirsiniz.
Mobilya, yatak vb ürünlerde en uygun firma IKEA. Yine Argos’u da kontrol edebilirsiniz. Türkiye ile İngiltere’deki IKEA ürünleri aynı fiyatta, TL’nin pound karşılığı ve online sipariş verirseniz eve bırakılıyor.
Online ürünleri daha ucuza alabilirsiniz. Bu nedenle birçok firmanın online mağazasından alışveriş yapabilirsiniz. Sadece online kıyafetler satan Asos gibi firmaların yanı sıra esas olarak online satan Argos gibi her türlü malzemeyi satan firmalardan da sipariş verebilirsiniz. Ancak eve belirtilen gün ve saatte genelde bıraksalar da hizmet kalitesinin Türkiye’den daha kötü olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Sizi evde bulamazlarsa komşunuza veya kapı önüne bırakıp gidebiliyorlar. Hatta adresi karıştırıp başka bir eve dahi bırakabilirler. Sipariş ettiğimiz bebek yatağını internette teslim edilmiş notuna rağmen alamayınca çıkıp dışarıda aradık ve şans eseri 500 metre ileride başka bir 10 numaranın önüne bırakılmış halde bulduk. Sorun olduğunda telefon hizmetlerinden yararlanmak istediğinizde de ülkemizde alışkın olduğumuz ilgi ve hızı bulamıyoruz. O nedenle online sipariş veriyorsanız tetikte olmanız iyi olur.
Online sipariş konusunda bir alternatif de bazı firmaların sunduğu "siparişi online ver, ürünü belirtilen tarihte kendiniz gidin alın" hizmetidir. Debenhams, Tesco ve Sainsbury's gibi firmalar online siparişin ardından size ürünü alacağınız tarihi veriyor ve siz o tarihte kendiniz gidip alıyorsunuz. Yine de gittiğinizde ürünü bulamama veya başka güne erteleme gibi sorunlar olabiliyor.
İngiltere’de indirimlerin gerçekten indirim olduğunu belirtmek isteriz. Türkiye’deki gibi aylarca indirim ilanlarını görmek veya önce fiyatı yükseltip indirmiş gibi yapmak uygulamalarına İngiltere’de en azından biz rastlamadık. Örneğin “bugün şu üründe indirim var” yazılıysa o indirim gerçekten o gün içindir. Gece 12’yi geçince o indirimi kaybedersiniz. Yine Kara Cuma (Black Friday) ve Ocak ayı içinde ciddi indirimler olmaktadır. Ancak bu dönemlerde her üründe değil, belli ürünlerde ciddi indirim olmaktadır. 
İngiltere’de ayrıca ikinci el ürün satan siteleri takip edebilir veya ikinci el ürün satan vakıf-dernek mağazalarını ziyaret edebilirsiniz. Örneğin Oxford’da dailyinfo.co.uk ikinci el ürün ilanlarının verildiği bir sitedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder