18 Mart 2017 Cumartesi

İngilizler neden Kasım ayında çiçekli kokartlar takıyor?


İngiltere’ye Ekim sonunda veya Kasım ayının ilk 2 hafyasında gelirseniz ilginç bir durumla karşılaşırsınız. Yollarda birçok insanın kırmızı-siyahlı çiçekli kokartlar taktıklarını, yollarda ve marketlerde bu kokartlardan satıldığını, TV’lerde istisnasız tüm sunucuların ve misafirlerinin kokartlarla ekrana çıktıklarını göreceksiniz.
Peki nedir bu kokartlar? İngilizcede “poppy” denilen bu kokartlar Anma günü (Remembrance Day) denilen etkinliklerde takılıyor. İngiliz ordusunda ölen ve yaralanan askerleri anma amacıyla düzenlenen etkinlikler haftası 11 Kasım tarihinde 1. Dünya Savaşının bitişi vesilesiyle sona eriyor.
Bu etkinlikler tüm İngiliz İmparatorluğu bünyesindeki ülkelerde de kutlanmaktadır. Ancak tarihler değişebilmektedir. Örneğin Yeni Zellanda’da Çanakkale Savaşlarının tarihine denk getirilmektedir.
“Poppy” ise 1921 yılından bu yana kullanılmaktadır ve gerçekten yaygın olarak takıldığını gözlemleyebilirsiniz. Sokaklarda ve marketlerde satılan poppylerin geliri ise gazilere ve orduya destek vakıflarına gitmektedir.
Bu dönemde İngiltere’de hemen her şehirde göreceğiniz 1. ve 2. Dünya Savaşlarını ve diğer önemli savaşları anan heykellere çiçekler bırakılıyor, televizyonlarda konuyla ilgili etkinlikler düzenleniyor, şehitlikler ve gaziler ziyaret ediliyor.
11 Kasım günü ise BBC’de kraliçenin ev sahipliğinden düzenlenen büyük bir etkinlikle finali yapılıyor. Bunu TV’den canlı olarak da izleyebilirsiniz. Tarihteki önemli savaşlardan mektuplar, raporlar, anılar, görüntüler izlenir; ulusal ve dini marşlar söylenir; Başpiskoposun dualarına eşlik edilir; hala hayatta olan 1. ve 2. Dünya Savaşına katılan gaziler ayakta alkışlanır; ardından yakın dönemde Irak’ta, Afganistan’da savaşa katılan veya donanmayla dünyanın çeşitli yerlerdende görev yapan askeri birimleri temsilen her birimden küçük bir grup gururla salon içinde yürüyüş yapar; ardından bu savaşlarda yaralanıp sakat kalanlara ne kadar iyi bakıldığına dair görüntüler paylaşılır ve yine kendiler ayakta alkışlanır. Gayet duygusal bir ortam vardır.
Aslında oldukça militarist bir haftadır, İngiltere’nin tüm bu askeri müdahaleleri dünya barışı ve huzuru için yaptığı dile getirilir, imparatorluk ve büyük güç olma söyleminin altı vurgulanır. Britanyalı olma vurgusu yapılır.
Ulusal bir kampanyanın nasıl yürütüldüğünü anlama açısından ilgi çekici bir dönemdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder