18 Mart 2017 Cumartesi

“Oxford Zamanı” nedir? Christ Church’un Çanı neden 5 dakika geridir?


Oxford tarihi bir şehir olduğu gibi tarihi yüzyıllar öncesine giden çeşitli geleneklere de sahiptir. Oxford’a geldiğinizde her gün bu geleneklerden yeni birini öğrenirsiniz. 
Bu yazıda “Oxford Zamanı” da denilen ve Oxford’un en şaşalı yapılarından olan ve Harry Potter filminin de çekildiği Christ Church’un halen ısrarla koruduğu bir geleneğe değineceğiz.
Christ Church’un yedi çanı arasındaki en büyüğü 1682’de Alumnus Sir Chritopher Wren tarafından tasarlanan “Great Tom” çanıdır. Bu çan günümüzde de 5 dakika gecikme ile çalınmaktadır.
Oxford’a tren gelmeden önce Oxford’un zamanı içine yer aldığı boylama göre hesaplanmaktaydı. Tren sisteminin kurulmasının ardından 1852 yılında ulusal saat dilimi olarak Greenwich kabul edilince her yerde olduğu gibi Oxford da zamanını ulusal saate göre ayarladı. Ancak Christ Church bunu kabul etmedi ve eski saat diliminde devam etti. Greenwich ile Oxford arasında zaman farkı 5 dakika 2 saniye olduğu için Christ Church çanı 5 dakika geç çalmaktadır.
Bu geleneğin gündelik yaşamda hem tüm Oxford halkı hem de Christ Church Koleji öğrencileri özel bir anlamı vardır. Christ Church çanı her gün akşam 9’da 101 kez çalmaktadır. Bu çanın anlamı kolejin 101 öğrencisi için artık koleje geri dönme ve kolej kapısının kapanma vaktinin geldiğidir. Ulusal zamana geçildikten sonra ise ulusal saati kullanan bizler açısından anlamı her gün akşam 9’u 5 geçe 101 adet çanın tüm Oxford’da duyulduğuna tanıklık etmektir. 
101 kez çan çalma geleneğinin kökeni kolejin kurulduğu 1546’ya kadar gitmektedir. İlk dönemde 100 öğrenci için 100 kez çalınırmış, 1663’te kralın ricasıyla öğrenci sayısı 101’e çıkınca çan sayısı da 101 olarak belirlenmiş.
Aslında insanlar çanın gerçekten 101 kez çaldığı konusunda uzun süre şüphelerini korumuştur, çünkü çanı çalmakla yükümlü olan görevli sayıyı karıştırınca saymaya baştan başlarmış. Ancak 1960’larda çanın elle çalınmasına son verilip otomatiğe bağlanınca bu sorun ortadan kalkmış. 
Christ Church’un “Oxford Zamanı” konusunda ısrarının bir diğer sonucu da diğer tüm kolejlerde akşam yemeği 7.15’de başlarken Christ Church’te 7.20’de başlıyor.
Oxford birçok geleneği gibi zamanını da ısrarla koruyor. 
Kaynak için http://www.oxfordtoday.ox.ac.uk/interviews/oxford’s-own-time-lord 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder