19 Haziran 2015 Cuma

Lüksemburg: Şehir-devlet




Lüksemburg Avrupa’da küçük bir ülke. Başkenti olan şehir de ülkenin ismini taşıyor. Şehir-devlet demek mümkün, zaten toplamda 3 şehirden oluşuyor.

Belçika, Fransa ve Almanya arasında olduğu için birçok yere yakın ve gezerken geçip görülesi bir şehir. Şehir küçüklüğüne rağmen görece hareketli sayılabilir. Bunda yurttaşlarının zenginliğinin yanı sıra Avrupa Birliği kurumlarının ve birçok şirketin genel merkezinin de Lüksemburg’da olması nedeniyle dışarıdan gelen çalışan nüfusun fazla olmasının etkisi var. Özellikle vergi kolaylığı sağlandığı için birçok şirket genel merkezini buraya taşıyor ve tüm Avrupa’ya kısa sürede ulaşabiliyor.

Zengin ve pahalı bir ülke olduğunu bilmekte fayda var. Günübirlik gelinip devam edilebilir. Oteller de pahalı.  Eski şehir bölgesini gezmek ve Petrus Vadisini seyretmek fazla zamanınızı almaz.

Gezmeye Petrus Vadisini seyretmekle başlanılabilir. Güzel bir seyir terası var. Burası dik bir uçurumun olduğu bir vadi. Petrus nehri vadinin tabanından geçiyor ve vadiyi karşı tarafa bağlayan tarihi Albert Köprüsü tarihi bir köprü. Şehir tarih boyunca işgallerle karşı karşıya kaldığı için bu dik vadi savunma amacıyla değerlendirilmiş, çok sayıda mağara ve tünel yer alıyor. Park olarak düzenlendiği için dilerseniz vadinin tabanına yürüyerek inebilirsiniz ve tünelleri ziyaret edebilirsiniz. Vadinin tabanında, nehir kenarında da klasik tarihi evler ve sokaklar arasında yürüyebilirsiniz.





Seyir terasından yolun karşın tarafında geçtiğinizde Eski Şehre giriyorsunuz. Eski Şehir dar sokakları ile klasik bir Avrupa şehri. Temiz, sakin. Birçok dükkanda Dük ve eşinin fotoğrafları yer alıyor. Şehrin ortasında Büyük Dükalık Sarayını ve Notre Dame Katedralini göreceksiniz. Buradaki meydanda da zaman geçirilebilir. Meydanda çoğu zaman etkinliklere denk gelmek mümkün.
Avrupa Birliği kurumları ve şirket merkezleri ise şehrin öte yakasında.


Lüksemburg’un küçük bir havalimanı var. Çevre ülkelerden küçük uçaklarla düzenli seferler yapılıyor. Yakın  zamanda THY de doğrudan uçmaya başladı. Ayrıca çevre ülkelere gitmişken trenle de uğranılabilir. İş amaçlı gidildiyse de bu vesileyle iş çıkışında ünlü restoranlarında ve barlarında dinlenilebilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder