16 Mayıs 2015 Cumartesi

Bilbao: Bask Bölgesinin güzel şehri



Bilbao İspanya’nın kuzeyinde, denize yakın sayılabilecek bir noktada kurulmuş, gayet güzel ve şık bir şehir. Bask Bölgesinin en büyük şehri ve başkenti. Bilbao ziyaret etmeye değen bir şehir. Bilbao’nun yakın çevresindeki şehirleri gezdikten sonra Portekiz tarafına da gidebilirsiniz veya Fransa sınırındaki şehirleri görmek de isteyebilirsiniz. Bilbao’da tarihi ve kültürel bir gezi de yapabilirsiniz, gurme veya deniz seyahati olarak da değerlendirebilirsiniz.

Bilbao’ya gitmeden önce yalnızca turistik yerlerini tespit edip ziyaret etmek yetmez. Bilbao’nun siyasi önemini de anlamak seyahatinizi daha anlamlı kılacaktır. Bask halkı İspanya ile Fransa sınırları içinde yaşayan bir halk. Latin halklarına dahil değil. Bölgenin en eski, yerli halkı olduğu düşünülüyor. Kendilerine Euskadi diyorlar. Dilleri de Latin dillerine hiç benzemiyor. Çok farklı, gizemli olduğu iddia edilen bir dili var.



Bask bölgesi yıllarca şiddet olayları ile bilindi. ETA uzun süre İspanya başta olmak üzere her iki ülke de bağımsız bir ülke kurmak için mücadele etti. ETA aslında Franco diktatörlüğü dönemindeki mücadelesi ile genel İspanyol halkında da belli bir sempati yaratsa da demokrasiye geçişten sonra milliyetçi yönü daha ön plana çıkması bu sempatiyi azaltmış. Sonrasında silahları bıraktı ancak halen siyaseten aktif. Buna karşın Bask milliyetçiliği gayet kuvvetli ve yalnızca ETA ile de sınırlı değil. Şiddeti reddeden çok sayıda Bask milliyetçisi parti ve sendika faaliyet gösteriyor. Yerel parlamentoda da çoğunluğa sahipler. O nedenle şiddeti protesto eden büyük mitinglerde ayrılıkçı, milliyetçi düşüncelerin eleştirildiği düşünülmesin.

Bask bölgesindeki özerk yapı Katalonya’ya göre daha ileri düzeyde. Örneğin özek yönetimin kendi polisi var. Şehirde iki farklı üniformalı polis göreceksiniz. Biri Bask bölgesine özgü bir kasket takıyor, bu özerk yönetimin, Basklıların polisi. Diğeri ise İspanya devletinin polisi. İnsanlar sorun yaşadıklarında istedikleri polisi çağırabiliyorlar. Bask dili de yaygın şekilde kullanılıyor.



Yakın dönem siyasi tarihi sizi yanıltmasın, şehir gayet güvenli ve oldukça temiz.

Bilbao zengin bir şehir. Coğrafi konumu, deniz kenarında olması, Fransa ile sınır olması gibi etkenler zenginliği sunmuş ancak 70’li yıllara kadar ciddi bir yoksulluk yaşadıktan sonra bir atılım yaparak bu zenginliğe erişmişler. Yine de milliyetçiler daha zengin olabileceklerini ama İspanyol devletinin izin vermediğini öne sürüyorlar.



Bask halkı cana yakın bir halk. Sorununuz olduğunda yardım eden, gülümseyen bir halk. Bizdeki gibi tanıştıklarında şap şap iki yanağınızdan öpüyorlar. Köşe başlarında yaşlı ihtiyarları Bask kasketleri kafalarında sohbet ederken görmek mümkün. Artık birbirlerine devrimcilik anılarını mı anlatıyorlar bilemiyoruz. Halk oyunları giysileri de bizimkilere yakın, beyaz ağırlıklı ve elde mendil halaya yakın. Kasketleri de bizim kasketleri andırıyor. Yoksa Bask halkı ile akraba mıyız?

Bilbao’ya ulaşım rahat. THY’nin düzenli seferleri uzun zamandır yapılıyor. Uygun fiyata bilet bulmak da mümkün.



Bilbao gurme şehri olarak biliniyor. Şehirde çok güzel restoranlar bulmak mümkün. Deniz ürünlerinde yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Mesela bize siyah soslu bir balık getirmişlerdi. Siyah sosun kaynağı ise mürekkep balığı. Balığın mürekkebi sos olmuş. Biraz garip geldi ama tadı fena değildi. Denemeye değer.



Bilbao şehir merkezine girerken sağ tarafta ünlü Guggenheim müzesini göreceksiniz. Bu müze dünya çapında meşhur, ilginç mimarisi ile önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzenin ardından geniş bir cadde (Gran Via) göreceksiniz. Bu caddede sağa bükülürseniz şehrin modern tarafını göreceksiniz. 

Biz bu cadde üzerinde bir otelde kaldık. Bu cadde üzerinde çok sayıda ünlü markanın mağazaları da alışveriş için sizi bekliyor. Ama Bilbao pek ucuz bir şehir değil, bu akılda tutulmalı.



Sola doğru giderseniz şehrin eski-tarihi bölgesine (Casco Viejo) gidebilirsiniz. Bu yönde tramvay ve metro da çalışıyor, yürüyebileceğiniz gibi toplu ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz. Eski şehirde uzun uzun ara sokaklarda gezmek keyif verecektir. Eski şehrin ortasından geçen nehrin (Nervion Nehri) kenarında yürümek de hoşunuza gidebilir. Bu nehrin denize açılan ağzı da şehir merkezine yakın. Ara sokaklarda gayet hoş, çok sayıda kafe, restoran ve mağaza göreceksiniz. Plaza Nueva Meydanı da eski şehirde yürürken karşınıza çıkacak. Bu meydan da oturup kahve içmeye değer bir yer.


Bilbao’ya ziyaretinizden güzel anılarla memnun bir şekilde döneceksiniz. Bu güzel, şık ve kaliteli şehri seveceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder