11 Mayıs 2015 Pazartesi

İsviçre’nin iki klas şehri: Zürih ve Basel

Zürih Gölü

İsviçre zaten başlı başına klas bir ülke. Zenginliği, temizliği, düzeni, hizmet kalitesi ile ender bulunan ülkelerden. Hem de oldukça güzel. Dağlar, göller, nehirler, ormanlar ile doğa harikaları her an karşınıza çıkıyor. Ülkenin sahip olduğu refah ve doğaya verdikleri önem ile insanı şaşırtıyor. İsviçre’nin bu özelliklerine tanık olmak için ziyaret edebileceğiniz iki şehirden biri başkent Zürih ise diğeri ülkenin sanayi başkenti olan Basel.

Blogumuzda İsviçre'yi ziyaret üzerine genel not ve gözlemlerimizi ayrı bir yazıyla ele aldık. http://seyyahpusulasi.blogspot.com.tr/2015/03/isvicre-hakknda-notlar.html Bu yazıya da göz atılmasını öneriyoruz.

Zürih


Hem İsviçre’nin hem de küresel finans-kapitalin başkenti Zürih’e gezmeye gelmek tam da bu nedenle kolay bir iş değil. Çapulcu hemen fark edilir. Ucuza sandviççi bulsan, tren garında kuruvasan kahve içeceğim desen dahi en az 10 frankın gider. Bunu bilerek Zürih’e gelmek gerekir.

Nehir kenarı

Ama Zürih çok güzel bir şehir, çok temiz, çok kaliteli. Paralı gitmenin dışında bir şartla tabii. Pazar günü Zürih’e gitme hatasına düşülmemeli. Koskoca ülkenin başkenti dememek lazım, sanki küçük bir kasaba gibi Pazar günü açık bir yer bulunamaz. Gerçekten bulunamaz, kahve içecek, su alacak bir yer dahi yoktur. Belki tren garında bir büfe veya belki şehir içinde açık birkaç uluslararası kahve zinciri. Pazar günü şehirde kimse yok. Diğer 6 gün gitmekte fayda var. Cumartesi de şehrin daha erken kapandığını unutmamak gerekir.



Zürih keşfetmesi kolay bir şehir. Yürüyerek her yere gidilebilir. Başlangıç noktası genellikle merkez tren garı: Bahnhof. Tren garından Avrupa’nın her yerine düzenli seferler bulabilirsiniz. Trenler dakik ve hizmet üst kalite. Ancak tren biletleri çok pahalı. Ya internetten almak lazım ya da bizim bir seyahatimizde yaptığımız gibi interrail alıp istediğimiz kadar trene binme hakkına kavuşmak gerekir.

Tren garının önünden başlayan cadde (Bahnhof Strasse) sizi Zürih Gölü’ne kadar götüren bir alışveriş caddesi. Yürüyerek gezmeyi tercih edebilirsiniz veya yorulduysanız caddenin ortasından geçen tramvaya da binebilirsiniz. Bu caddede lüks mağazaları inceleyebilirsiniz. Cadde üzerinden Sprüngli adlı meşhur pastanede güzel tatlılar yiyebilirsiniz.

Zürih Gölü

Zürih’te çok güzel, lüks restoranlar bulacaksınız. Özellikle göl kenarında çok hoş restoranlar var. Zürih para sorunu yaşamıyorsanız hizmet kalitesi ile sizi memnun edecek. Özel bir İsviçre mutfağından bahsetmek pek mümkün değil sanırsak ama her mutfağa ulaşmak da mümkün.

Caddeyi doğrudan dimdik gezmek yerine yan sokaklara girip keşfetmek hoşunuza gidebilir. Bir alt paralel yola inip Limmat Nehri kenarında da yürüyebilirsiniz. Bahnhof caddesi de, nehir kenarındaki yol da sizi Zürih Gölü’ne çıkaracak. Zürih Gölü büyük bir göl, vapurla göl gezisine çıkılabilir. Hava güneşliyse gölün etrafı yürüyenlerle, gölde yüzenlerle, kuğulara yem verenlerle doluyor.

Zürih’in merkezini kısa sürede gezmek mümkün. Alışveriş veya yeme-içme için ayıracağınız zamana, programınıza göre Zürih ziyaretinizi uzatabilir veya kısa tutabilirsiniz. Ama bir araçla Zürih Gölünün etrafında gezmek de iyi gelecek. Gölün etrafında çikolata fabrikalarını önünden geçerken harika kokuları burnunuza çekebilir, hatta girip alışveriş yapabilirsiniz. Veya daha sakin bir bölgesinde göle girebilirsiniz. Göl kar sularından beslendiği için biraz serin ve çok temiz. Gölün temizliğine özel önem verildiği belli. Etrafı şehir, kasaba ve fabrikalarla çevrili olsa da Zürih Gölü tertemiz.

Zürih Gölü'nde yüzmek

Zürih’te dolaşırken gruplar halinde gençler eğlenerek yanınızdan geçebilir. Ortalarında bir kız veya erkek, üstünde genellikle beyaz bir kıyafet olur ve kıyafetin üstünde kare halinde çizimler ve her karenin içinde bir fiyat yazılır, bu arkadaşların o akşam veya ertesi gün düğünleri vardır ve isteyenler üzerindeki karelerden herhangi birini ücretini ödeyerek kestirebilir, zamanla arkadaşımız çıplak kalmaya başlar, bu grubunu ve çevresindekileri daha da coşturur. Amaç toplanan parayla daha fazla içki içmektir. Ücret karşılığı soyunma konusunda ilerleme kaydetmiş gençler gördük ama tamamen soyunacak parayı kazanana rast gelmedik. İlgünç gelenekler…

damat adayı

Basel: ana ulaşım üssümüz




Basel uzun bir süre Avrupa’ya seyahatlerimiz için başlangıç noktası oldu. Şehirde çok sayıda Türkiyeli göçmen yaşadığı için (özellikle Erzincanlılar ve Maraşlılar) Türkiye’den çok sık uçak bulmak mümkün, bu nedenle oldukça ucuza bilet almak da olasılık dahilinde. Dahası Basel Havalimanı Fransa ve Almanya ile de sınır olduğu için Fransa (Mullhouse) ve Almanya tarafında yaşayanlar için de kullanılmakta. Havalimanına indiğimizde ilgimizi çeken dışarıya açılan üç kapının üç ayrı şehri işaret etmesiydi. Yani bu kapı İsviçre’ye, şu kapı Almanya’ya, bu da Fransa’ya açılıyordu.

Ren Nehri Basel

Basel’e bilet imkanlarının çok olmasının yanı sıra Basel’den trene atlayıp hem İsviçre içinde hem de Almanya, Fransa ve İtalya yönlerinde seyahat edilebilir. Biz Paris’e de Roma’ya da Basel’den trenle gitmiştik.

Basel İsviçre’nin sanayi şehri. Bilhassa büyük ilaç ve kimya fabrikaları var. Zürih ve Cenevre kadar turistik değil, belki de sanayisinden ve göçmen nüfusundan dolayı diğer iki şehre nazaran daha konuksever bir şehir.

Tepeden Basel

Basel’in eski şehri (alt stadt) nehrin iki yakasında yer alıyor. Eski şehrin sokaklarında dolaşabilir, alışveriş yapabilir ve Ren Nehri kenarındaki kafelerde zaman geçirebilirsiniz.

Basel klasik Alman şehirlerine Zürih ve Cenevre’ye nazaran daha fazla benziyor. Nehir kenarında eski şehir (altstadt), Belediye binası (Rathouse), kilise (Munster), tren garı (Bahnhof) ve bunları içine alan alışveriş caddeleriyle şehrin merkezi gezilmiş oluyor. Basel yürüyerek gezilebilir bir şehir ve her tarafta yön tarif eden plakalar size yardımcı oluyor.

Almanya tarafı

İsviçre Almanya’ya göre daha pahalı olduğu için İsviçreliler, bilhassa da göçmenler Almanya tarafına geçip alışverişlerini orada yapabiliyorlar. Yine Almanya tarafında güzel dondurmacılar var, ziyaret edebilirsiniz. Almanya’dan sipariş edilen pizzalar İsviçreli pizzacıları rahatsız ettiği için sınırdaki görevliler son dönemde kuryelere engel çıkarıyormuş. Geçmesini engellemesi mümkün değil ama evrak vb sorma bahanesiyle kuryeleri durdurup siparişin geç ve soğumuş olarak teslim edilmesine neden oluyorlarmış.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder