25 Mart 2015 Çarşamba

Dünyanın çatısı Nepal




Nepal, Hindistan ile Çin arasında, Everest dağı ile meşhur bir ülke. Haritadan bakınca oldukça küçük görülüyor ancak Çin ve Hindistan gibi iki dev ülke arasında olduğundan bu bir göz yanılsamasının sonucu. Nepal orta büyüklükte bir ülke sayılabilir. Hatta ülkenin dağlık arazisi göz önüne alındığında ve hızlı bir dikeyle Hindistan sınırından Everest’e çıktığını hesaba katarsanız aslında çok daha büyük bir ülke olduğunu anlayabilirsiniz.

Nepal’e Emirates, Qatar gibi Arap havayollarını düzenli seferleri var. Bunun en önemli sebebi ise özellikle Körfez ülkelerinde Nepal’den gelen göçmen işçilerin devasa inşaatlarda kölelik şartlarında çalıştırılıyor olması. Son dönemde THY de seferlere başladı.

Nepal oldukça ilginç ve güzel bir ülke. Hint kültürüne daha yakın. Nüfusun geneli Hindu, ama Müslüman ve Budistler de yaşamakta. Özellikle 60’lı yıllardaki Hippi hareketindeki gençlerin uğrak noktası olan ülke önemli bir turizm merkezi niteliğinde.



2006 yılına kadar Nepal 10 yıllık bir iç savaş döneminden geçti. Öncesinde ülke kraliyetle yönetiliyordu ve iç savaşın tarafı olan Nepal Komünist Partisi (Maoist) silahlı mücadele ile Kraliyet Ordusuna karşı çıkıyordu. 2006 yılında ise şehir merkezlerinde sosyalist ve Cumhuriyetçi güçlerin öncülüğünde 10 günlük bir halk isyanı gerçekleşti ve Krallık devrilip Cumhuriyet kuruldu. Ancak iç savaş bitse de halen istikrarlı bir rejim kurulabilmiş değil. Halihazırda yeni bir anayasa ve demokratik bir rejim için çabalar sürmekte, özellikle eski Kraliyet Ordusu ile isyancı Halk Kurtuluş Ordusu askerlerinden nasıl bir birleşik ulusal ordu kurulacağı tartışma konusu olmaktadır. Ancak ülkede şu an bir güvenlik sıkıntısı bulunmamakta.

Nepal coğrafi olarak üç bölgeden oluşuyor. Ova (Hindistan sınırı), Tepe (Başkent Kathmandu’nun olduğu orta bölge. Yaklaşık 3 bin metre) ve Dağ (Everest’in de yer aldığı dünyanın en yüksek dağlarının olduğu bölge). Anlaşılacağı üzere bizim için görkemli dağlar Nepal standartlarında tepeye denk düşmekte.


Kathmandu




Nepal ziyaretçileri genellikle Kathmandu’ya geliyorlar, başkenti gezip, ardından Everest’e tırmanışa gidiyorlar. Ancak alternatif gezi rotaları da yer almakta. Örneğin gölüyle meşhur doğa harikası Pokhara ve Hindistan sınırında vahşi ormanların/cangılların yer aldığı Chitwan bölgesinde safari turu da düzenleyip kaplan, gergedan gibi hayvanları görebilirsiniz. Biz 2007’de Kathmandu’da 4 gün, Chitwan’da 2 gün kaldık.

Nepal, Hindistan’a göre görece daha temiz bir ülke. Bunda ülkede suyun bol bulunmasının etkisi olduğu kanaatindeyim. Ancak yine de kaldığınız yere dikkat etmeniz oldukça önemli. Kathmandu’da çok güzel, temiz oteller olsa da Chitwan’da bir gece kaldığımız otel pislik içindeydi. Kathmandu’da Kathmandu Peace Guest House’u tavsiye ederim. Güzel, temiz bir otel. Kahvaltısı da iyiydi. En önemlisi ise yatakları ve kullandıkları yorganlar çok rahattı, çok güzel bir uyumamızı mümkün kıldılar. Aile oteli olduğu için bir isteğiniz olduğunda sizle yakından ilgilenmekteler. Ayrıca gelenler genellikle birkaç gün ayrılıp şehir dışına veya Everest’e gittiği için odayı boşaltıp fazla eşyalarınızı özel bir depoya da kaldırma imkanınız var.

Bahsettiğim otel şehrin turistik merkezi olan Thamel’de. Otellerin geneli de orada. 5 dakika içinde çevredeki kafelere, restoranlara ulaşabiliyorsunuz. Kathmandu’da dikkatimi çeken bir diğer olgu da diğer Uzak Asya ülkelerinden farklı şekilde seks turizminin olmaması. Diskovari eğlence yerlerine de pek rastlamadık. Genellikle sakin, keyifli kafeler var. Bunda turist kitlesinin genellikle üniversiteliler, dağcılar gibi eğitimli gençlerden oluşması etkili olmuştur diye düşünüyorum. Ayrıca bununla bağlantılı olarak kafelerde ve kitapçılarda oldukça ucuza çok güzel İngilizce kitaplar da bulabiliyorsunuz. Sahaf gibi dükkanlarda turistlerin bıraktığı kitaplar arasında ilginizi çekecek çok sayıda kitabı neredeyse bedavaya alabiliyorsunuz. Biz bir bavul kitapla dönmüştük.

Nepal’de İngilizce yaygın olarak konuşuluyor. Bunun sebebi zamanında İngiltere sömürgesi olmasıydı. Hatta Britanya ordusundan Nepallilerden oluşan Gurka adı verilen bir birlik de bulunuyormuş. Gurkaların kendilerine has bir bıçakları da var. Hediyelik eşya dükkanlarında bolca bulabiliyorsunuz. Ülkeye özgü paşminaları satan çok sayıda dükkanda pazarlık da yapılabilir.



Kathmandu’da ziyaret etmeniz gereken en önemli yerler arasında Budistler açısından oldukça önemli bir tapınak olan maymun tapınağı veya yerel ismi ile Swayambhunat. Şehre hakim bir tepenin üstünde yer alan Tapınağa yüzlerce basamaktan oluşan merdivenden ulaşabiliyorsunuz. Tapınağın en önemli özelliği yüzlerce maymunun etrafta serbestçe geziyor olması. Yanınızda dolaşıyorlar, üstünüzden atlıyorlar, birçok turistin elindeki yiyecekleri de çalıyormuş bu kutsal maymunlar. 

Biz buna denk gelmedik ama daha ilginç bir durum gelişti. Merdivenleri çıkarken karşılaştığımız bir maymun ailesinin reisi hanımları ve çocuklarıyla önümüzden geçerken bir anda bize rehberlik eden kıza gözlerini dikti ve anladığımız kadarıyla ilk görüşte aşık oldu. Gezimiz süresince bizi takip etti ve her seferinde önümüze bir şekilde çıkarak bizi ciddi ciddi korkuttu. Rehberimiz için baya kaygılandık ve korumak için yoğun uğraş verdik. Maymun reis akıllı, muza kanmıyor, pist dediğimizde gitmiyordu, ama öyle dolandı durdu çevremizde, biz de daha erken ayrılmak durumunda kaldık.


Chitwan





Kathmandu’yu genellikle yürüyerek gezdik. Ardından 2 günlüğüne Chitwan’a gittik. Chitwan, Hindistan sınırında, ovada yer almakta. Yol boyunca sürekli aşağıya doğru eğimle dağdan inmiş olduk. Çok güzel manzaralar eşliğinde, heybetli dağlar, nehirler vb ile Chitwan’a ulaştık. Chitwan’ın şehir merkezi toz toprak içinde olsa da köylere gittiğinizde bizim tipik bir Akdeniz köyüyle karşılaşmanız mümkün. Çeşit çeşit meyve bahçeleri, sebze tarlaları var. Burada ayrıca ormanda/cangılda safari yapılıyor ama biz buna katılmadık.


Nepal oldukça ilginç bir ülke. Siyasi, kültürel, toplumsal açılardan ve doğa olarak çok şey vaat ediyor. Türkiye’den gitmek biraz zahmetli, ancak buna değeceğini göreceksiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder