23 Mart 2015 Pazartesi

Küba notları



Küba sanırım ülkemizde ziyaret etmek için en çok hayal edilen ülkelerin başında geliyor. Uzaklığına ve doğrudan uçak seferi olmamasına karşın Küba tatillerine olan ilgi de bunu gösteriyor. Küba turları genelde aynı programa sahip oluyor. Başkent Havana’da birkaç gün zaman geçirdikten sonra Varadero’ya plaja yüzmeye gidiliyor.

Yakın zamanda kalkması beklenen ABD ablukası nedeniyle Küba’ya gidenlere vize ayrı bir sayfa olarak veriliyor, çünkü pasaportunuzda Küba damgası olursa ABD’den vize almanız mümkün olmuyor.

Havana’da devrimin hemen öncesinde açılan ve devrimin ardından el konulan Hilton otelinde kaldık. Lobide devrim günü Hilton’un salonunda çamurlu botları ve kirli üniformalarıyla koltuklara yayılan gerillaların pipo içerken yaşadıkları mutluluğu gösteren fotoğraflar çok ilgi çekiciydi.




Havana’da eski şehir merkezini yürüyerek gezebilirsiniz. Müze olan eski parlamento binası, devrim müzesi, dar sokaklar ile Havana sokaklarını gezmek keyif veriyor. Merkezi yerlerde İngilizce ve İspanyolca satılan Komünist Parti’nin yayın organı Granma’yı yaşlı parti üyelerinden almayı ihmal etmeyin. Devrim Meydanı’nda Che’nin siluetinin önünde de poz vermek de klasiklerden sayılıyor. Hemingway’in takıldığı bar başta olmak üzere birçok barda mojito içip güzel Küba müziklerini dinlemek insanı gerçekten dinlendiriyor. Havana’da ziyaret edeceğiniz Kale de şehrin manzarasını seyredebileceğiniz ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz bir mekan.  




Şehri daha iyi anlamak için bir taksiyle anlaşıp şehir turu atabilirsiniz. Gayet uygun fiyata şehrin önemli yerlerini bu sayede gezebilirsiniz.

Turlar ayrıca Pinar del Rio’ya da gidiyorlar. Burası da Küba’nın doğal güzelliklerini görmenizi sağlayacak, aynı zamanda dünyanın evrimini anlatan kayalıklara yapılan renkli resimler ilginizi çekecek.




Varadero ise 5 yıldızlı otelleri ile okyanusta yüzmeniz için ziyaret edeceğiniz bir bölge. Küba’nın havasını, denizini deneyimleyebilirsiniz. Oteller ve verilen hizmet gayet üst kalite olduğu için hiçbir eksiklik yaşamadan bu güzel adadan mutlulukla dönebilirsiniz.




Küba’da turistler konvertible peso denizlen dolara eşdeğer özel bir para kullanıyorlar. Halkın kullandığı peso daha az değerli. Turistlerin özel bir para birimi kullanması ise Küba’ya tatilin normalde olması gerekenden daha pahalı olmasına neden oluyor. Bunun bir diğer sonucu da bir şekilde turizm sektöründe iş yapanların sattıkları ürünler ve bahşişler üzerinden değerli para birimini edinmeleri ve ülke şartlarına göre iyi bir yaşam sürmeleridir. Bazı durumlarda aldığınız bir hediyelik eşya bir öğretmenin aylık maaşına denk düşebiliyor. Dolayısıyla size servis yapan garson veya hediyelik eşya satan bir esnaf ülke şartlarına göre zengin sayılabilir. Ayrıca dükkanlarda fiş kesmek zorunlu olmasına karşın birçok dükkanda fiş kestirmek mümkün olmuyor, ısrarla istediğimiz halde alamadığımız dükkanlar oldu.

Küba ve müzik ayrılmaz kavramlar. Her köşede, restoranda, mola yerinde güzel şarkılar çalan müzisyen gruplarla karşılaşıyorsunuz ve hiçbir müzik grubu sizi rahatsız etmiyor, dinlenmenizi ve eğlenmenizi sağlıyor.

Küba’ya gitmişken akşam güzel bir barda bir şeyler içmek, müzik dinleyip dans etmek olmazsa olmaz. Yine puro fabrikasını gezmek ve devrim tarihinin önemli ziyaret noktalarına gitmek gerekiyor. Zaten turunuz size bu hizmetleri veriyor. Küba’da bireysel olarak şehirler arası gezmek biraz daha zorlu olabilir. Tura dahil olmak avantaj sağlar.

Küba’yı diğer Latin Amerika ülkeleri ile kıyaslamak daha doğru olacaktır. Yaşadığı ablukaya karşın özgürlüğünü, bağımsızlığını koruması, dayanışmaya önem vermesi, eğitim ve sağlık alanında kaliteli ve dünya çapında hizmet sunması oldukça değerli kazanımlar. Benzeri coğrafi şartlarda ve imkanlarda yaşayan komşu ülkelerdeki yoksulluk ve sefaletle karşılaştırıldığında Küba’da yoksulluk hem daha ölçülü hem de sefalet boyutlarına varmıyor. Küba halkı onurunu koruyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder